Toch wel wellness….(deel 2)

Zoals beloofd vandaag deel 2 van toch wel wellness, waarbij ik het wil hebben over zorgen voor jezelf aan de buitenkant.

We zeggen vaak “Luister naar het fluisteren van je lichaam.”
Maar naast het fluisteren is kijken naar je lichaam ook belangrijk.

Wanneer jij b.v. veel stress* ervaart voel je dit niet alleen van binnen, maar zie je dit ook van buiten.
Hoe goed we dit ook proberen te verstoppen.
Je lichaamshouding verandert door verkrampte spieren, je gezichtsuitdrukking verandert, je ogen stralen minder en je huid kan dof & gevoeliger worden.
Je raakt de verbinding kwijt met jezelf en je komt in die vicieuze cirkel terecht van niet of slecht zorgen* voor jezelf.

Geef eens eerlijk antwoord op deze vragen:
Kijk jij weleens echt naar je lichaam?
Sta jij wel eens stil bij hoe jouw huid eruit ziet en voelt?
Zie jij de verandering in je houding?
Wanneer jij dit ziet doe je er dan ook iets aan?
Vind je het moeilijk om naar je lichaam te kijken en waarom?

Zelf zorg ik ook niet altijd goed voor mijn lichaam. Vooral ik drukke periodes vergeet ik het gewoon. Zelfs al zie ik het in de spiegel, het is dan geen prioriteit. Wat natuurlijk niet goed is, want in feite cijfer ik mezelf weg.

De eerste stap blijft daarom altijd beginnen voor jezelf te zorgen aan de binnenkant.
Waarom ervaar jij stress, wat doet dit met jouw emoties en gedachten.

Nu heb ik hierboven een situatie aangegeven wat er aan de buitenkant gebeurd bij stress.
Maar stel…je zit goed in je vel, verzorg jij dan ook je buitenkant goed?

Het is namelijk een vicieuze werking.
Iedereen vind het fijn als de buitenkant er ook goed uit ziet. Je voelt je dan toch zelfverzekerder.
Want zeg zelf…als je een flinke puist op je neus hebt, wordt je daar niet vrolijk van.
Ik bedoel ook niet dat je dikke lagen make up nodig hebt of perfect gekleed moet zijn. Als iemand het fijn vind om in een jogginsbroek te lopen ben ik het wel. Maar ik voel mij soms wel onzeker door mijn couperose en ben ik erg blij dat ik dit met make up kan oplossen. Of met een goede lippenstift of lipbalsem mijn bleke lippen toch wat kleur kan geven. Ik doe dit ook niet voor een ander, maar voor mezelf. En dan laatste is belangrijk, dat je het voor jezelf doet.

Maar ik dwaal af…. 🙂
terug naar het zien en verzorgen van jouw lichaam
Onze huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en het is daarom belangrijk dat we er goed voor zorgen en geven wat het nodig heeft.
Als het op verzorging aankomt verzorgen we ons gezicht meestal nog wel met een crème en lichaam met een bodylotion. Vaak zijn het alleen niet de juiste producten die onze huid op dat moment nodig heeft.
We blijven echter toch maar doorsmeren want “dit product gebruik ik al zo lang” of “het is goedkoop en zal best wel doen wat het moet doen.”
Herkenbaar?

Onze handen en voeten zijn een ander verhaal, die worden het meest vergeten terwijl deze juist ook aandacht nodig hebben.
Pas als het te laat is grijpen we in en gaan we b.v. naar de pedicure.
En ik heb het nu niet over b.v. nagels lakken, maar echt over de verzorging van de gehele hand of voet.
Maar eerlijk…verzorg jij je nagelriemen nog nadat je bij de nagelstyliste bent geweest?
Onze handen zijn onmisbaar in al het werk wat we doen en onze voeten helpen ons stevig op de grond te staan en dragen ons de hele dag en verdienen het om goed verzorgd te worden.
Wist je dat nagels ook veel vertellen over hoe wij ons voelen?

In de handen en voeten zitten ook allerlei punten die verbonden zijn met andere delen van het lichaam. Zo kon ik tijdens de cursus voetreflextherapie goed voelen hoe gevoelig mijn bekkengebied nog was door een operatie, enkel doordat er een plek op mijn voet gemasseerd werd. Binnenkort leer ik meer over de punten op de hand bij de handreflextherapie.

Maar goed, ik kan nog uren doorschrijven over het verzorgen van onszelf aan de binnen – en buitenkant. Maar omdat ik al veel over de binnenkant heb geschreven, vond ik het nu tijd om ook de buitenkant te benoemen.
Ik hoop met dit blog een stukje besef te creëren dat je van binnen en buiten 1 geheel bent, maar dat deze verbintenis verbroken kan worden door innerlijke strijd of invloeden van buitenaf.
We weten het wel, maar we handelen er niet altijd naar.
Goed zorgen voor jezelf is net zo belangrijk als goed zorgen voor anderen, eigenlijk nog wel belangrijker.

Daarom vind ik het fijn dat ik in de praktijk behandelingen bied die zorgen voor de binnen- en buitenkant van het lichaam.
Want voelen wij ons goed aan de binnenkant, dan zie je dit ook aan de buitenkant. Voelen wij ons goed aan de buitenkant, dan heeft dat ook invloed op onze binnenkant.

En ik zeg voortaan trots….ja, ik heb wellness!

  • *Ik gebruik nu stress als voorbeeld, maar denk ook aan b.v. geen zelfliefde hebben of in een burn out zitten.
  • *Denk hierbij aan bij b.v. te weinig slapen, veel koffie drinken, verkeerd voedsel eten en te weinig water drinken. Wat we eten en drinken laat onze huid ook zien.

Plaats een reactie

× Hallo, hoe kan ik u helpen?